Hoekhuis naar ontwerp van Th. Desmet

Beschrijving

Meergezinswoning, op de hoek met de Handbalstraat, volgens een bouwaanvraag van 1928 een woning met garage gebouwd in opdracht van J. Van Eetvelde naar ontwerp van architect Theofiel Desmet.

Het onderkelderde huis telt in totaal vier traveeën met drie bouwlagen onder pannendaken met twee houten dakkapellen met puntgevels. De lijstgevel met een parement van gele en rode baksteen, verrijkt met simili wordt beëindigd door een gepleisterd, geprofileerd en versierd hoofdgestel onder een vernieuwde kroonlijst. Traveenissen tussen pilasters ritmeren de gevels. Typerend zijn de verticale geledingen, de geprononceerde afgekante hoektravee, de erkervormig uitgebouwde vensters in de eerste en laatste travee, respectievelijk twee- en drielichten met gecementeerde omlijstingen, het decoratief metselwerk op de penanten, en de art-decomotieven in het pleisterwerk. De hoektravee wordt gemarkeerd door een trapezoïdale betonnen erker op console met bekronend balkon voorzien van decoratief smeedwerk. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. De ingang tot de meergezinswoning is ondergebracht in de eerste travee op de Koning Albertlaan. De begane grond bevat een later toegevoegde deur in het hoektravee. De garagepoort in de travee uiterst rechts werd verbouwd tot een venster. De beglaasde houten deur links is oorspronkelijk en bevat een ijzeren hekwerk in art deco. Rechts in de plint is een eenvoudige voetschraper ingewerkt.

Volgens het bouwplan bevat het huis een voorraadkelder en twee kolenkelders. De gelijkvloerse verdieping geeft plaats aan een salon in de afgekante hoektravee, een keuken en een garage. Twee kamers, gescheiden door een gang en een keuken zijn voorzien op de eerste verdieping.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/A/27.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sofie Lambein, 2013-2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen