erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
216408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216408

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van 1923
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met art-deco-invloeden, volgens de bouwaanvraag van 1923 gebouwd in opdracht van Elie Hinderyckx. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel met schijnvoegen op een plint van blauwe hardsteen en beëindigd door een geprofileerde vernieuwde kroonlijst die de welving van de erker volgt. De bredere linker venstertravee, met in de bovenbouw licht gebogen erkeruitbouw op een geprofileerde console, wordt geflankeerd door doorlopende lisenen, ter hoogte van de gevelbeëindiging versierd met gestileerde bloempanelen in de cementbepleistering. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdorpels en voorzien van decoratief uitgewerkte omlijstingen en vernieuwd schrijnwerk. Rechts verdiepte rondboogdeur, beglaasde houten deur met decoratief ijzeren hekwerk, en de oorspronkelijke bel en deurknop, onder een booglijst met gestileerde florale motieven in reliëfband. Kloosterkozijn als bovenlicht. In de arduinen plint is links van de deur een voetschraper ingewerkt, evenals een aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond is opgevat volgens het traditioneel schema van een enkelhuis met volgens het bouwplan op de gelijkvloerse verdieping links een salon met achterliggende eetkamer en veranda, geflankeerd door de gang en het trappenhuis. De keuken bevindt zich rechts achteraan. Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers en een badkamer ondergebracht. De woning is onderkelderd en omvat twee grote kelderruimtes en een kleinere kolenkelder.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/159.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sofie Lambein, 2013-2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216408 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.