erfgoedobject

Herenhuis naar ontwerp van E. Cansse

bouwkundig element
ID
216409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216409

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis volgens bouwaanvraag van 1923 gebouwd voor Jules Roussel naar ontwerp van Eugène Cansse. Hij ontwierp ook de huizen rechts ernaast, nummer 124 (in 1922) en 114-122 (in 1921).

Ruim onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een flauw hellend dak. Gevel met gecementeerd parement met schijnvoegen op een plint van blauwe hardsteen met drie getraliede, getoogde keldervensters. Verschillende gevelordonnantie voor begane grond en bovenbouw, onder een geprononceerde decoratief uitgewerkte gevelbeëindiging. Op de begane grond spiegelboogvormige muuropeningen, brede poort rechts, twee vensters en één breed venster, alle gevat in een fijn uitgewerkte omlijsting. De symmetrische geordonneerde bovenbouw met een smalle middentravee geflankeerd door twee bredere zijtraveeën, wordt verticale geritmeerd door de superpositie van verdiepte lisenen met florale motieven, hoger oplopend in decoratieve topstukken. De zijtraveeën bevatten licht gebogen gestapelde erkers op een geprofileerde console, met balustrade op de borstweringen, en beëindigd door een gebogen gevelbeëindiging tussen postamenten. Rechthoekige bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk. Bewaard houten schrijnwerk en rolluiken op de benedenverdieping. Brede toegangsdeur, dubbele beglaasde ijzeren deur. Links van de toegang bevinden zich een voetschraper en een voorziening voor een buitenkraantje.

Volgens de bouwplannen ontvouwt de plattegrond op de gelijkvloerse verdieping uiterst rechts een inrij leidend naar een overdekte plaats, en met toegang tot het trappenhuis, gelegen achter een rookkamer. Achter de trap is de keuken voorzien. Links bevindt zich een salon en een veranda met toegang naar de keuken uitziend op de tuin.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/17.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis naar ontwerp van E. Cansse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.