erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
21641
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21641

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangepast in de 20ste eeuw, met gebouwen geschikt rondom het rechthoekig, gekasseid erf.

Geluifelde rondbooginrijpoort met vlakke omlijsting met negblokken. Boerenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Gecementeerde buitengevel met getoogde vensters en dito deur; witgekalkte baksteenbouw aan erfzijde; centrale travee van twee en een halve bouwlaag en vlakke kalkstenen deuromlijsting met uitstekende trapezoïdale sluitsteen. In de zijpuntgevel: twee rechthoekige benedenvensters met vlakke latei en lekdrempel en twee rechthoekige muuropeningen op de zolderverd.

Tegenover de poort, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); stallingen onder zadeldak (golfplaten).


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21641 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.