Burgerhuis ontworpen door A. Janssens

Beschrijving

Burgerhuis, gedateerd ‘1925’ in een cartouche in de geveltop en volgens een bouwaanvraag van 1924 gebouwd naar ontwerp van architect Amand Janssens in opdracht van Alice de Saffel, maar volgens kadastergegevens gebouwd onder de latere eigenaar H. Provost-Van den Berghe. In 2014 is de pui verbouwd tot winkelruimte.

Asymmetrische gevelopbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Gevel afgelijnd door een kwartholle kroonlijst, en bestaande uit een lijstgevel links en rechts een geveltop met in- en uitzwenkende lijnvoering, bekroond met een siervaas. Parement van rode baksteen in kruisverband op een arduinen plint en ruw bepleisterde pui. De bovenbouw wordt verlevendigd door middel van bepleisterde en wit geschilderde gevelelementen. De bovenbouw van de rechtertravee wordt gemarkeerd door een over beide bouwlagen doorlopende driezijdige, betonnen erker onder een gebogen leien dakje, geflankeerd door twee gecanneleerde pilasters die de gevelbeëindiging lijken te ondersteunen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. De vensters in de twee linkertraveeën zijn gevat in doorgetrokken omlijstingen. Decoratieve afbeelding van bloemenmanden in de borstweringen op de tweede verdieping.

De begane grond omvatte oorspronkelijk volgens bouwplan links een doorrit tot de tuin en rechts een parloir en salon aan de straatzijde, met daarachter een monumentale trappenhal en vervolgens de dienstrap, keuken en eetkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/121.

Auteurs: Verhelst, Julie