Burgerhuis ontworpen door Charles Hoge

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis, gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect Charles Hoge in opdracht van Fernand Verstraete.

Enkelhuis van drie en een halve bouwlaag onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). De lijstgevel wordt beëindigd door een uitspringende houten kroonlijst op klossen. De bovenverdiepingen worden links en rechts geflankeerd door oplopende muurdammen, uitgewerkt als licht uitspringende pilaster met bepleisterde en geschilderde sierstukken op de top. Parement van lichtbruine en lichtgrijze baksteen in kruisverband en baksteen op hun kant in tegelverband als gevelbeëindiging, op een betonnen sokkel met ingewerkt rechthoekig keldervenster, brievenbus en aansluiting voor een buitenkraantje. Het parement is verlevendigd met gecementeerde en lichter geschilderde gevelaccenten. Markerende, bijna gevelbrede, driezijdige bakstenen erker op de eerste verdieping, op een geometrische console, bekroond door een ijzeren balkonhek, toegankelijk via een deurvenster. Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk, waarbij de vensters op de twee onderste bouwlagen voorzien zijn van afgeschuinde bovenhoeken. Deels bewaarde houten, dubbele toegangsdeur, ingevuld met glas en voorzien van typerende ijzeren roosters in een geometrische vormentaal.

Volgens het bouwplan, omvat de begane grond links een doorgang tot de garage achteraan in de tuin, met centraal de toegang tot de hal met het trappenhuis, die dwars gesitueerd is en toegang biedt tot een eetkamer aan de straatzijde en een keuken achteraan, die verbonden is met een uitbouw met het schotelhuis en toilet.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/74.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sofie Lambein, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie