Hoekhuis ontworpen door F.J. Langeraert

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis op de hoek van de Koning Albertlaan en de Sportstraat, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1927 naar ontwerp van architect F.J. Langeraert voor Frans Beelaert.

Hoekhuis van drie bouwlagen hoog en vier traveeën breed, respectievelijk één travee aan de Sportstraat, een hoektravee en twee traveeën aan de Koning Albertlaan, onder een plat dak. De lijstgevel wordt beëindigd door een vernieuwde kroonlijst, op de hoek onderbroken door een hoger oplopende bekroning van de erker in decoratief metselwerk. Levendig parement opgebouwd uit platte bakstenen, in een combinatie van geelbruine baksteen in halfsteensverband voor de lisenen, roodbruine strekkenlagen voor de venstertraveeën en donkerbruine strekkenlagen als gevelbeëindiging. Blauwe hardsteen wordt toegepast voor de lekdorpels en de plint, doorbroken met een rechthoekig keldervenster aan de zijde van de Sportstraat. Plastisch uitgewerkte gevel met twee driezijdige, oplopende bakstenen erkers in de linker- en hoektravee, gevat in een verdiepte nis. De vensterstijlen en de borstweringen op de begane grond van de erkers zijn gecementeerd. De venster- en deurtravee aan de Koning Albertlaan zijn gevat tussen lisenen, geaccentueerd door decoratief metselwerk. Rechthoekige vensteropeningen waarbij enkel het schrijnwerk op de benedenverdieping aan de Koning Albertlaan is bewaard. Rechthoekige houten toegangsdeur met een mijterboogvormig bovenlicht in de rechtertravee, links geflankeerd door een venster. Beide bewaren geometrische glas-in-loodramen. Links onderaan de hoektravee is er boven de plint een aansluiting voor een buitenkraantje voorzien.

Volgens het bouwplan omvat de woning in de kelder een voorraadruimte, een kolenkelder en een linnenkamer. Op de gelijkvloerse verdieping leidt een vestibule tot een hal met trappenhuis. Vanuit de hal zijn er toegangen tot het familiesalon en aansluitende eetkamer gelegen aan de Sportstraat en tot de keuken aan de achterzijde. Op de eerste verdieping bevindt zich een theesalon in de hoektravee met aansluitend fumoir langs de Koning Albertlaan. Een kamer in de linkse travee langs de Sportstraat en een badkamer aan de achterzijde, vervolledigen deze verdieping.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/A/5.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Sofie Lambein, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie