erfgoedobject

Hoekhuis ontworpen door J. Roelant

bouwkundig element
ID
216422
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216422

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis op de hoek van de Koning Albertlaan met de Gordunakaai, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van architect Jean Roelant (zie signatuur onder de erker van de hoektravee "Roelant J./ Architecte/ Anno 1926") in opdracht van J. Troch-Dupuis. Het bouwplan omvatte eveneens het ontwerp voor een aansluitende sluitmuur met toegangspoort tot de tuin aan de zijde van de Gordunakaai, die nu niet langer bewaard is.

Hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, respectievelijk twee traveeën aan de Koning Albertlaan, een afgekante hoektravee en drie traveeën aan de Gordunakaai. Lijstgevel onder een uitkragende houten kroonlijst, doorbroken ter hoogte van de hoek door een hoger oplopende erker. Decoratief baksteenparement met een gecombineerd gebruik van bruine baksteen in kruisverband voor de gevelvlakken en roodoranje baksteen als aflijning van traveeën en omlijsting van vensters. Variatie in het materiaal door het gebruik van een hoge plint in granito, gesigneerd "Baury-Marant/ Gent", blauwe hardstenen lekdorpels en beschilderde, gecementeerde gevelelementen. Drie driezijdige, oplopende erkers ritmeren de bovenverdiepingen in de eerste, derde en vijfde travee. Hierbij wordt de erker van de hoektravee sterker geaccentueerd als een uitkragend volume ondersteund door een geometrisch uitgewerkte console. De traveeën van de zijgevels worden op de bovenverdiepingen verticaal benadrukt door bakstenen banden en omlijstingen, gecombineerd met decoratief metselwerk op de borstweringen. Rechthoekige vensteropeningen, ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. De toegang bevindt zich in de eerste travee aan de Koning Albertlaan, waarbij de dieperliggende, vernieuwde rechthoekige toegangsdeur gevat is in een zware, gecementeerde omlijsting met getrapte dagkanten en een drieledig bovenlicht.

Het grondplan omvat volgens het bouwplan een inkom leidend tot een hal met trappenhuis. De inkom wordt links geflankeerd door een wachtplaats. De circulatie-as wordt rechts geflankeerd door drie verbonden burelen. Op de eerste verdieping bevindt zich een grote leefruimte aan de zijde van de Koning Albertlaan en in de hoektravee, met daarachter de keuken. Aan de achterzijde situeren zich van links naar rechts een wasplaats, een toilet, een voorraadkamer en een schotelhuis.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1926/A/9.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis ontworpen door J. Roelant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216422 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.