Burgerhuis ontworpen door L. De Schilder

Beschrijving

Burgerhuis met neoclassicistische ornamentiek, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect L. De Schilder, in opdracht van J. de Moerloose. De gevel is links boven de plint gesigneerd met "L. De Schilder/ Architecte". De bovenbouw van de gevel is verschillend van het bouwplan uitgevoerd.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel met een symmetrische bovenbouw onder een geprofileerde kroonlijst, gebogen ter hoogte van de hoger opgaande en licht geprononceerde middentravee, versierd met een krans met linten en bloemenranken, tussen twee vlakke modillons met trigliefen en guttae. Gecementeerd parement, waarvan de bovenbouw met schijnvoegen en imitatiebanden, en de onderbouw met afgevlakt bossagewerk afgewerkt is, afgelijnd met een puilijst en op een plint van blauwe hardsteen. Bel-etage met centraal een markerende rechthoekige erker ondersteund door twee gecementeerde consoles in neoclassicistische vormentaal, en bekroond door een balkon met ijzeren balkonhek. Het balkon is toegankelijk door middel van een rechthoekig deurvenster gevat tussen pilasters. De flankerende traveeën wordt verticaal benadrukt door vensters gevat in een doorlopende verdiepte nis. Versierde borstweringen met repetitieve geometrische motieven op de bel-etage en neoclassicistische decoratie op de tweede verdieping, namelijk symmetrische panelen met een vlakke cartouche met florale elementen en draperieën opgehangen aan een strik. Rechthoekige vensters met betonnen dorpels en grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Enkel de muuropeningen van de pui bewaren hun houten schrijnwerk, evenals de rolluiken in het souterrain, met vermelding van de Gentse fabrikant Guillaume Weymeersch. Het schrijnwerk van de bovenvensters werd vernieuwd naar oorspronkelijk model. Rechts een rechthoekige houten vleugeldeur met glazen panelen en ijzeren roosters, gevat in een gecementeerde omlijsting onder een hardstenen latei. Bekronend bovenlicht onder een gebogen kroonlijst en met vleugelstukken. Rechts naast de toegang zijn in de plint een voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje voorzien.

Traditioneel plan van een enkelhuis met volgens het bouwplan op de benedenverdieping een salon aan de straat met aansluitende eetkamer, geflankeerd door gang en trappenhuis, leidend tot een bureau achteraan.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/45.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Hylke Gustaaf Visser, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie