Burgerhuis ontworpen door F.J. Langeraert

Beschrijving

Burgerhuis in art deco, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van architect François Joseph Langeraert, in opdracht van Ernest Beviaire.

Rijhuis opgevat als een enkelhuis van vier bouwlagen onder een zadeldak (vernieuwde pannen, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel onder een uitkragende houten kroonlijst, decoratief afgewerkt aan de onderzijde met geometrische motieven. Parement van platte rode baksteen in Vlaams verband, gecombineerd met kalksteen voor de erker en gevelbeëindiging, en blauwe hardsteen voor de onderbouw. Bovenbouw centraal gemarkeerd door een verdiepte nis in een getrapte omlijsting, met op de eerste en tweede verdieping een doorlopende, driezijdige erker bekroond door een hardstenen kroonlijst en balkon met balkonhek, toegankelijk via vijf vensters. Rechthoekige vensteropeningen, op de tweede verdieping met afgeschuinde bovenhoeken, waarbij al het schrijnwerk werd vervangen. Geaccentueerde toegang links met bewaarde rechthoekige houten poort met glazen panelen en decoratieve ijzeren roosters met golfmotief. De aandacht voor detaillering wordt herhaald in de uitwerking van de gebogen dagkanten met geometrisch rankwerk, en de decoratief uitgewerkte schamppalen. In het trottoir zijn voor de toegang drie kelderroosters ingewerkt, gedeeltelijk voorzien van glasstenen, met de vermelding "L. Wenmaekers & J. Verhaert. Anvers". Rechts in de plint bevinden zich een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje. Later ingebrachte garagepoort rechts van de toegang.

Het grondplan omvat volgens het bouwplan een doorlopend portiek in de linkertravee, leidend tot de garage. Haaks op de portiek gesitueerde hal met trappenhuis, verbonden met de eetkamer aan de straatzijde en de keuken, vestiaire en sanitair achteraan. In een achterbouw, toegankelijk via de keuken, bevindt zich een toilet en een aansluitend vertrek. Op de eerste verdieping bevindt zich een gevelbrede slaapkamer aan de straat, achterliggende hal en badkamer, en vervolgens nog twee kamers aan de achterzijde. Op de bovenste verdieping zijn twee kamers gesitueerd aan de straatzijde. Daarnaast is er nog ruimte voor een berghok en zolderruimte.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1926/A/17.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Hylke Gustaaf Visser, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie