Hoekhuis ontworpen door J. Colinet

Beschrijving

Onderkelderd hoekhuis, gebouwd als appartementsgebouw met winkel in de hoektravee, volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van ingenieur-architect Joseph Colinet in opdracht van Albert Delorge. Het hoekhuis werd aan de Paul Fredericqstraat geflankeerd door twee garages. Deze werden reeds enkele jaren later, volgens een bouwaanvraag van 1935, vervangen door een woonhuis (Paul Fredericqstraat 105) voor dezelfde bouwheer naar ontwerp van dezelfde architect.

Hoekcomplex van negen traveeën, waarvan de middelste een afgekante hoektravee vormt, en drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen, nok evenwijdig met de straten). Zijgevels uitgewerkt als lijstgevels onder een houten kroonlijst. Geprononceerde hoektravee onder een driehoekige gevelbeëindiging, gevat tussen twee hoger oplopende muurdammen. Rood baksteenparement in halfsteensverband op een lage hardstenen plint. Gevel geritmeerd door een bepleisterde en wit geschilderde afwerking met schijnvoegen van de omlijstingen van de erker, de lisenen per travee en de lateien. Hoektravee met verbouwde winkelpui en een doorlopende, driezijdige bakstenen erker op de twee bovenverdiepingen, ondersteund door twee consoles. Gelijkaardige erker in de uiterst rechtse travee. De gevel aan de Paul Fredericqstraat en de linkertravee aan de Koning Albertlaan worden doorbroken door een regelmatige schikking van rechthoekige vensters op hardstenen onderdorpels, gevat tussen lisenen. In de tweede travee aan de Koning Albertlaan een getrapte schikking van de rechthoekige vensters als uitwendige vertaling van het trappenhuis. Rechts daarvan in de derde travee de steekboogvormige toegang onder een getrapte omlijsting. Al het schrijnwerk werd vernieuwd.

Het onderkelderd complex omvat drie appartementen, waarvan dat op de benedenverdieping voorzien is van een winkelruimte. Volgens het bouwplan, benedenverdieping met inkom, leidend tot het koertje achteraan en links verbonden met de hal met trappenhuis. De inkom wordt rechts geflankeerd door een kamer en badkamer. In de hoektravee bevindt zich de winkel, vervolgens langs de zijde van de Paul Fredericqstraat eetplaats, keuken en een kamer met ingemaakte kast. De gang leidt nog tot een toilet en een toegang tot het koertje. Gelijkaardige ruimteschikking op de eerste en tweede verdieping, meer bepaald met een kamer en eetkamer rechts van het trappenhuis gelegen aan de straat, met daarachter de keuken, een bergruimte en het toilet. Het salon met aansluitend fumoir bevindt zich in de hoektravee, met daarnaast badkamer en slaapkamer. De kelder bevat drie voorraadkelders en drie kolenkelders. De zolder biedt ruimte voor drie zolderkamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/A/2 & 1935/P/20.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Hylke Gustaaf Visser, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie