erfgoedobject

Bijgebouw in stijl- en regelwerk

bouwkundig element
ID
216434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216434
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zeldzaam bewaard voorbeeld van een eertijds in de landelijke omgeving van het gehucht Heikant veelvuldig voorkomend (bij?)gebouw in leem- en vakwerk, vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, aangezien er in de Atlas der Buurtwegen (jaren 1840) al bebouwing is op deze plaats. Op de Ferrariskaart van 1771-1777 wordt het perceel nog aangeduid als akkerland.

Haaks op de straat ingeplant gebouw, vandaag nog gedeeltelijk in leem- en vakwerkbouw onder een zadeldak van Vlaamse pannen. De oorspronkelijke functie is uit de huidige toestand moeilijk af te leiden, de deels gecementeerde puntgevel aan de straat vertoont een rechthoekige schuur(?)poort onder houten latei; de achtergevel is volledig van baksteen met enkele kleine rechthoekige vensters onder houten latei; in de aanbouw onder lessenaarsdak aan de straatzijde bleven muurfragmenten bewaard in de lokaal voorkomende Diestiaanse ijzerzandsteen.

Gesloopt tijdens onderzoek.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bijgebouw in stijl- en regelwerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216434 (Geraadpleegd op )