Kapel van 1873

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van 1873

Beschrijving

Wegkapel opgetrokken uit baksteen op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder een licht overkragend zadeldak van kunstleien met een bekronend ijzeren kruis. De kapel is 1873 gedateerd in de hardstenen deuromlijsting en ligt tegenover een gesloten hoeve op enige afstand van de straat. De kapel werd opgericht door P.J. Claes, zoon van de oprichters van vermelde hoeve, en zijn echtgenote. Op het kadaster werd de kapel pas in 1957 ingetekend.

Het betreft een betreedbare kapel met neogotische inslag. De puntgevel vooraan bevat een deels beglaasde en getraliede houten vleugeldeur met spitsbogig bovenlicht, gevat in een blauwe-hardstenen spitsboogomlijsting met vermelding 'P.J. Claes 1873 J. Dedobbeleer' verwijzend naar de bouwheren en het oprichtingsjaar. Gepikte plint en omlopende geprofileerde kroonlijst.

Het bepleisterde interieur wordt afgedekt door een spitstongewelf en omvat een rode tegelvloer en een eenvoudig houten altaar met een gepolychromeerd beeld van de Heilige Familie in een spitsboognis.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Gooik, afdeling 4 (Oetingen), 1957/16.
  • DIRIKEN P. 1993: Geogids Centraal Pajottenland. Gooik, Lennik, Sint-Pieters-Leeuw, 47.