erfgoedobject

Gemeentehuis van Gooik

bouwkundig element
ID
216439
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216439

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Gooik
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Gooik
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het gemeentehuis van Gooik werd opgetrokken in een eclectische stijl en kadastraal geregistreerd in 1859 als 'nouvelle construction'.

Vrijstaande, onderkelderde baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een aan weerszijden afgewolfd zadeldak (mechanische pannen) met de nok parallel aan de straat. Contrasterende verwerking van gevelhoge bepleisterde gevelvlakken ter omlijsting van de muuropeningen; bepleistering werd ook aangewend voor muurbanden, hoeklisenen en het aflijnende entablement onder de houten kroonlijst op modillons. Rondbogige benedenvensters, rechthoekig op de bovenverdieping, alle op hardstenen lekdrempels en voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Gelijkaardige rondboogdeuren in de uiterste traveeën. De hoger oplopende twee rechtse traveeën vertonen een gebogen geveltop tussen vleugelstukken en het opschrift gemeentehuis tussen de eerste en tweede bouwlaag. Het centrale benedenvenster wordt geflankeerd door gedenkplaten met de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Eenvoudig uitgewerkte zij- en achtergevels, de zijgevels eveneens gemarkeerd door bepleisterde omlijstingen, muurbanden en klimmende fries. Bij de bouw van een nieuwe school ten noordoosten, kadastraal geregistreerd in 1902, werd tegen het gemeentehuis een overdekte speelplaats gebouwd.

Voor het gemeentehuis staat een beeldje van de 'Hespendrager', een ontwerp van 'Rita Callebaut 15.02.94', zie infobordje.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Gooik, afdeling 1 (Gooik), 1859/6-2bis, 1902/13.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Gooik [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216439 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.