erfgoedobject

Watermolen

bouwkundig element
ID: 21646   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21646

Beschrijving

Voormalige watermolen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rad in de zuidoostpuntgevel naar verluidt afgebroken in 1942 (?) en Molenbeek gedempt en omgeleid.

Woon- en molenhuis hebben aan erfzijde anderhalve bouwlaag en acht traveeën onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat). Baksteenbouw verrijkt met kalksteen voor deur- en vensteromlijstingen en hoekbanden; opnieuw gecementeerde en gevoegde gevels en vernieuwde dakgoot; zijgevels met schouderstukken en vlechtingen.

In de eerste vijf traveeën, boerenwoning van het dubbelhuistype. Smalle, oorspronkelijk beluikte steekboogvensters met middenkalf in een vlakke omlijsting met uitstekende trapezoïdale sluitsteen. Verhoogde, met zadeldak afgedekte middentravee: getoogde deur met gestrekte tussendorpel, waarboven een getoogd venstertje en cartouche met foutief gerestaureerd jaartal 1635. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting op de zolderverdieping.

Molenhuis in de laatste drie traveeën: brede steekboogdeur, smal, gedeeltelijk dichtgemetseld steekboogvenster met middenkalf en rechthoekig laadvenstertje. Zijgevel aan de straatzijde van twee traveeën met kleine getoogde vensters en rechthoekige zolderopeningen. Ingebouwde achtergevel met vier getoogde venstertjes.

Parallel met het woon- en molenhuis, aan de overzijde van de gekasseide binnenkoer, vervallen stallingen in stijl- en regelwerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Watermolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21646 (Geraadpleegd op 01-06-2020)