Watermolen

Beschrijving

Voormalige watermolen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rad in de zuidoostpuntgevel naar verluidt afgebroken in 1942 (?) en Molenbeek gedempt en omgeleid.

Woon- en molenhuis hebben aan erfzijde anderhalve bouwlaag en acht traveeën onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat). Baksteenbouw verrijkt met kalksteen voor deur- en vensteromlijstingen en hoekbanden; opnieuw gecementeerde en gevoegde gevels en vernieuwde dakgoot; zijgevels met schouderstukken en vlechtingen.

In de eerste vijf traveeën, boerenwoning van het dubbelhuistype. Smalle, oorspronkelijk beluikte steekboogvensters met middenkalf in een vlakke omlijsting met uitstekende trapezoïdale sluitsteen. Verhoogde, met zadeldak afgedekte middentravee: getoogde deur met gestrekte tussendorpel, waarboven een getoogd venstertje en cartouche met foutief gerestaureerd jaartal 1635. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting op de zolderverdieping.

Molenhuis in de laatste drie traveeën: brede steekboogdeur, smal, gedeeltelijk dichtgemetseld steekboogvenster met middenkalf en rechthoekig laadvenstertje. Zijgevel aan de straatzijde van twee traveeën met kleine getoogde vensters en rechthoekige zolderopeningen. Ingebouwde achtergevel met vier getoogde venstertjes.

Parallel met het woon- en molenhuis, aan de overzijde van de gekasseide binnenkoer, vervallen stallingen in stijl- en regelwerk.