Oorlogsgedenkteken van de 10de wijk

Beschrijving

Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de Nationale Strijdersbond 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd. Het is een vrij grote constructie van Belgische blauwe hardsteen en brons, geplaatst tegen de muur van de zogenaamde 'Filature du Rabot'. Links en rechts van het gedenkteken zijn ijzeren houders voor vlaggenmasten in de bakstenen muur gemetseld, op het trottoir voor het monument zijn bloembakken in blauwe hardsteen gemaakt. In de hardsteen leest men onderaan "F. DE SMET FERRERLAAN 5 GENT" en "ARCHITECTEN RUBBENS R. VAN DORPE R.".

Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar werd later aangepast om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De respectievelijke inhuldigingen vonden plaats op 14 november 1920 en 6 juli 1947.

Links en rechts dragen gebeeldhouwde pijlers een onversierd linteel. Tegen deze pijlers aan vinden we het gedenkteken van de Tweede Wereldoorlog terug, bestaande uit blauwe hardstenen panelen met de namen van de gesneuvelden en de aanduidingen 1940 en 1945.

Centraal bevindt zich het monument ter ere van de Eerste Wereldoorlog. Bovenaan is het versierd met een bronzen fries van eikenbladeren, eikels en laurierbladeren met in het midden een koningskroon. Hieronder vinden we de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De namen zijn in de blauwe hardsteen gebeiteld. Centraal bovenaan, onder de bronzen koningskroon, staat een schild met Gentse leeuw. Er zijn nog sporen van bladgoud op het schild aanwezig. Links en rechts hiervan staat in een kader van laurierbladeren de tekst "Hulde aan onze gevallenen 1914 1918". De namen van de gesneuvelden worden geflankeerd door bronzen laagreliëfs met vrouwelijke figuren. De vrouw links is in een licht gewaad gekleed, dat ook over haar treurig voorovergebogen hoofd ligt. In haar handen houdt ze een krans. De vrouw rechts is meer in profiel afgebeeld, ook zij draagt een licht gewaad en sluier. In haar linkerhand draagt ze een palmtak. Op het brons bevinden zich signaturen van "Leys Ach." en "Goossens-Geirnaert Bronsgieter".

Centraal onder het middenpaneel hangt nog een hardstenen, rechthoekig paneel waarop men leest : 'DEZE HELDEN ZIJN / GEVALLEN VOOR DE / VRIJHEID VAN HET / VADERLAND / BIJGEWERKT EN INGEHULDIGD / OP 6 JULI 1947'.

• Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummer 1566 (opnamedatum : augustus 1979).

Bron: Depestel S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis, Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah

Aanvullende informatie

Na sloopwerken op de site van de voormalige Filature du Rabot kreeg het oorlogsmonument omstreeks 2018-2019 een nieuwe locatie ten zuiden ervan tegen de achtergevel van een nieuwbouwcomplex aan de Nieuwevaart. De bronzen elementen van het monument waren al voor de start van de werken gestolen. Deze onderdelen werden hersteld in een ander materiaal.