erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken vroeger Sint-Baafsdorp

bouwkundig element
ID: 216466   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216466

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken vroeger Sint-Baafsdorp
  Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Hoge huis
  Deze bescherming is geldig sinds 15-09-1982

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Baafsabdij
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Langs de Prooststraat bevindt zich een gedenkteken ter ere van tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelden uit de wijk. Het werd ingehuldigd op 17 oktober 1920.

Bovenaan werd een standbeeld uit blauwe hardsteen in een rondboognis van de gevel geplaatst. Het is de voorstelling van een treurende vrouw, door beeldhouwer Volgs. Op haar kleed draagt ze een wapenschild met klimmende leeuw. Ze buigt het hoofd en houdt haar handen voor zich op borsthoogte, waarin ze een soldatenhelm, versierd met rozen, vasthoudt. Haar haren en kleed vertonen duidelijk kenmerken van de art-decostijl.

De blauwe hardstenen sokkel waarop dit beeld is geplaatst, is vooraan versierd met een rond, bronzen mannenprofiel, dat waarschijnlijk deken Taelman voorstelt. Bloemen flankeren het portret, ze zijn in de blauwe hardsteen gekapt. Op de zijkanten van de sokkel leest men "OFFERT PAR / C. TAELMAN RIGAUX / DOYEN - CHATEAU" en "GESCHONKEN DOOR / C. TAELMAN RIGAUX / DEKEN - KASTEEL".

Onder de sokkel bevindt zich de plaat met de namen van de gesneuvelden. De afgeronde hardsteen op de overgang tussen voornoemde sokkel en de naamplaat eronder, werd versierd met samengebonden lauriertakken. De naamplaat zelf is rechthoekig, links en rechts geflankeerd door hardstenen pijlers, versierd met verticale bronzen banden met (laurier)bladmotieven. Het bovendeel van de blauwe hardstenen naamplaat bestaat uit een laagreliëf. In een rondboog ziet men opnieuw een wapenschild met klimmende leeuw, samen met een soldatenhelm, rozen, laurierbladeren, een sabel en een geweerloop met bajonet. Hieronder volgt de tekst "AAN ONZE GEBUURTEHELDEN" en de namen van gesneuvelden en opgeëisten.

Onder dit blauwe hardstenen monument werd een smeedijzeren bloembak opgehangen, gemaakt uit gesmede banden en ronde siermotiefjes.

Aan weerszijden van het gedenkteken bevinden zich vlaggenmasten.

 • Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummer 366 (opnamedatum: februari 1979).

Bron     : Depestel S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis, Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs :  Depestel, Sarah
Datum  : 2009


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoge huis

 • Is deel van
  Buitenhof

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Oorlogsgedenkteken vroeger Sint-Baafsdorp [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216466 (Geraadpleegd op 16-07-2020)