Hoekhuis zogenaamd ‘Villa Hélène’, zoals vermeld op een gevelsteen aan de zijde van de Surmont de Volsberghestraat. Volgens een bouwaanvraag van 1927 werd het pand ontworpen door de Ieperse architect Omer De Poorter in opdracht van weduwe J. Strecq. Het burgerhuis sluit stilistisch aan bij de cottagestijl, door de aanwezigheid van pseudo-vakwerk, een dynamisch daken- en gevelspel met puntgevels, gemarkeerde schouwen, erkers en balkons. De woning is thans in gebruik als sociale woning van de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak.
Onderkelderd hoekhuis van respectievelijk twee, één en drie traveeën onder verhoogde zadeldaken (leien en pannen). Combinatie van een lijstgevel en twee puntgevels in de uiterste traveeën, onder een uitkragende houten kroonlijst. Gevelbeëindiging en puntgevels afgewerkt met imitatievakwerk en een houten bebording in de geveltoppen. Geel baksteenparement in kruisverband op een plint van breuksteen en blauwe hardsteen, geopend met twee kleine getraliede keldervensters. Sterk horizontaal gelede gevel, met een opvallend gebruik van blauwe hardsteen als horizontale banden, cordons, lekdorpels, waterlijsten en decoratieve accenten. Afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door een tweezijdige, bakstenen erker op de gelijkvloerse verdieping met bekronend balkon met houten balustrade. De gevel aan het Minneplein wordt in de linkertravee op de bovenverdieping doorbroken door een driezijdige, houten erker op een uitgewerkt hardstenen kraagstuk. De andere zijgevel, aan de Surmont de Volsberghestraat, wordt verlevendigd door in- en uitsprongen, namelijk een gemarkeerde schouwtravee links, geflankeerd door de deurtravee, met verdiepte toegang en bovenliggend inpandig balkon, afgesloten door een gebogen, hardstenen balustrade. Overwegend getoogde vensters, vaak per twee of drie gekoppeld, openen de gevel en worden geaccentueerd door uitgewerkte bakstenen borstweringen en geprofileerde waterlijsten. Het houten schrijnwerk met kenmerkende roedeverdeling in de bovenlichten is grotendeels bewaard. De spiegelboogvormige, houten toegangsdeur met decoratief uitgewerkt ijzeren deurvenster, geflankeerd door een zijlicht, is bewaard.
Het huis wordt aan de Surmont de Volsberghestraat geflankeerd door een koertje. De oostelijke gevel die eraan grenst, accentueert het volume van de traphal en wordt op de eerste verdieping geopend met een opvallend rondboogvenster, ingevuld met decoratief glas in lood. De koer wordt afgesloten door een bakstenen muur van twee traveeën, geritmeerd door uitkragende lisenen. De linker travee wordt geopend door een lage toegangsdeur en bekroond door een ijzeren hek; rechts wordt de afsluiting geopend door een poort, die toegang verleent tot de achterliggende garage.
De plattegrond ontvouwt zich volgens de bouwplannen rondom een centrale trappenhal, bereikbaar via de inkom en de koer. Aan het Minneplein bevindt zich het salon in de hoektravee met aansluitende eetkamer. Ten zuiden van de traphal bevindt zich aan de straat een bureau, geflankeerd door een toilet. Ten noorden is de keuken gesitueerd, die vervolgens leidt tot een éénlaags bijgebouw met toilet, wasplaats en garage. Op de bovenverdieping zijn drie slaapkamers gesitueerd en een badkamer. Onder het dak is er nog een slaapkamer ondergebracht, een kleiner slaaphok en zolderruimte. Eveneens volgens de bouwplannen zijn de vloeren in de representatieve ruimtes en de badkamer uitgevoerd in granito, de slaapkamers met plankenvloeren en de functionele ruimtes zijn betegeld.
- Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 73.