erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
216476
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216476

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse (?) losse bestanddelen waarvan het woonhuis een oudere kern bezit.

Historiek

Op de Ferrariskaart (1771-1777) is al bebouwing op deze locatie zichtbaar. In 1846 werd de afbraak en reconstructie van een huis geregistreerd op het kadaster in eigendom van schepen en landbouwer Joannes Vanemelen. Het volume van het woonhuis werd hierbij op de mutatieschets lichtjes vergroot naar de straatzijde toe. Waarschijnlijk ging het hier niet om een volledige afbraak en heropbouw, maar om een vergroting van het bestaande volume, dit is ook zichtbaar in de straatgevel. De afbraak van het rechts aanpalende gebouw werd in 1977 geregistreerd.

Beschrijving

Ten noorden tegen de straat gelegen boerenburgerwoning met 19de-eeuwse aanpassingen en een oudere kern. Deels (?) onderkelderd woonhuis met een onregelmatige travee-indeling en twee en halve bouwlaag onder een geknikt en overkragend pannen zadeldak met een kwarthol geprofileerde kroonlijst. Het woonhuis werd waarschijnlijk in de 19de eeuw verhoogd en vergroot. Rechthoekige in oorsprong beluikte muuropeningen met gewitte dagkanten, enkele met houten lateien. Op de begane grond zijn er blinde muuropeningen waarin kleinere muuropeningen zitten vervat met houten lateien, onderdorpels en diefijzers. Deze laatste muuropeningen zijn waarschijnlijk restanten van de oudere woning die werd uitgebreid met een voorzetgevel. Op de verdieping één blinde muuropening met trompe-l'oeil. Eenvoudige erfgevel met rechthoekige muuropeningen en hardstenen dorpels. Links van de woning lager dienstgebouw van één bouwlaag, aan de straatgevel met verschillende bouwsporen. Rond het erf eenvoudige losse dienstgebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken met een 20ste-eeuws uitzicht.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Aarschot, afdeling VI (Gelrode), 1846/8 en 1977/24.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216476 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.