erfgoedobject

Baileybrug

bouwkundig element
ID
216479
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216479

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baileybrug
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baileybrug
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Baileybrug over de Demer aangelegd in de jaren 1950.

Deze plaats was een oversteekplaats van de Demer tussen Werchter en Rotselaar. Tot de jaren 1940 was dit een kleine overzet, genaamd het "Schuit". Een houten ponton, voortgetrokken met een ijzeren ketting, was er vastgemaakt in de rivierbedding. De huidige zogenaamde "Soldatenbrug" werd begin jaren 1950 aangelegd door geniesoldaten als oefening.

Het gaat om het type Baileybrug. Dit zijn stalen vakwerkbruggen ontworpen door de Engelse ingenieur Donald Coleman Bailey (1901-1985). Het type werd ontworpen in 1940 als een militaire noodbrug die vooral op het einde van en na de Tweede Wereldoorlog vaak werden gebouwd. Het is een type vakwerkbrug opgebouwd uit panelen en dwarsbalken die met elkaar verbonden worden. Ze werden ontworpen om enkel op mankracht gebouwd te kunnen worden als tijdelijke brug. In Maldegem is nog een Baileybrug bewaard gebouwd op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De huidige brug over de Demer heeft groen geschilderde vakwerkliggers en een houten beplanking als brugdek.

  • DE HAAN A. & VANORMELINGEN J. 2013: Aanduidingsdossier ankerplaats ‘Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter’, definitieve aanduiding 4/02/2014. Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Baileybrug [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216479 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.