Afbakeningspaal Saventerloo

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Nossegem
Straat Burggrachtstraat
Locatie Burggrachtstraat 1A, Zaventem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zaventem (geografische herinventarisatie: 15-04-2013 - 30-06-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afbakeningspaal Saventerloo

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

is beschermd als monument Grenspaal van Saventerloo

Deze bescherming is geldig sinds 04-10-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiegrenspalen
Datering16de eeuw

Beschrijving

Ten noordoosten van Zaventem lag oorspronkelijk het Saventerlo, een groot bosrijk domein dat zich uitstrekte over Zaventem, Nossegem, Melsbroek, Steenokkerzeel, Machelen en Diegem. Het maakte deel uit van de jachtwarande van de hertogen van Brabant en werd in 1525 afgestaan aan Karel de Lannoy, heer van Steenokkerzeel. In de loop van de 17de en 18de eeuw werd 'de Lo' bijna volledig ontbost; op de Ferrariskaart van 1771-1777 is er nog een beperkt deel overgebleven onder de benaming 'Bois de Bruyère', vandaag gekend als Nossegem-Bos, gelegen ten noordwesten van de begraafplaats van Nossegem.

In oorsprong zou het geheel afgebakend zijn door 150 afbakeningspalen; enkele hiervan bleven bewaard; zo zijn er vier opgesteld voor het gemeentehuis van Diegem, deelgemeente van Machelen; in Nossegem bleef een paal bewaard op de speelplaats van de Sint-Lambertusschool. In de literatuur worden deze grenspalen gedateerd als 16de-eeuws; het zijn hardstenen paaltjes met de voorstelling van een Sint-Andrieskruis, symbool van de Bourgondische dynastie. De paal in Zaventem kwam aan het licht toen in 1985 een betonnen muur tussen de schoolpoort en het rusthuis werd afgebroken.

  • HOFLACK D. 1998: Een afbakeningspaal op de speelplaats van de Sint-Lambertusschool te Nossegem. in Eigen Schoon en de Brabander, LXXXI 10-11-12, 415-416.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Burggrachtstraat

Burggrachtstraat (Zaventem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.