Bunker Verbindingskanaal BN2

Beschrijving

De bunker maakt deel uit van de linie langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen en werd aangelegd samen met het kanaal in de jaren 1930. Deze bunker behoort tot het type bunker voor twee Maximmitrailleurs, dit was het meest voorkomende type bunker. De bunker is gelegen aan de westelijke oever van het kanaal ten zuidwesten van de sluis van Lanaken.

De BN2 heeft zijn schootsveld richting de kanaalkom waar de verbinding is met het Albertkanaal. Hiervoor was deze bunker uitgerust met 2 machinegeweren van het type Maxim op Chardome affuit en 4 granaatwerpgaten. De bunker is gemaakt van gewapend beton met afgeronde muren van ongeveer 1 meter dikte naar gelang de blootstelling aan vijandelijk vuur. Vandaag is de BN2 herbestemd als vleermuizenonderkomen.

Achter de bunker lag een terril afkomstig van werken aan het Albertkanaal. Deze zandberg bemoeilijkte de veilige bevoorrading en evacuatie van de bunker. Om dit te omzeilen werd er door de berg een betonnen tunnel van 170 meter aangelegd. Vandaag is de tunnel deels afgebroken bij graafwerken en niet toegankelijk.

• Informatie verkregen van Guy Hoofs, Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken (juli - augustus 2014).
  • JANSSEN E. 2005: De Bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.
  • VERNIER F. 2007: Les fortifications belges au 10 mai 1940. La défense du canal Albert et des canaux exterieurs, La Belgique sous les armes 3, Erpe.

Auteurs: Verwinnen, Katrien