Bunker Verbindingskanaal BN9bis

Beschrijving

De antitankbunker maakt deel uit van de linie langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen en werd aangelegd samen met het kanaal in de jaren 1930. De bunker is gelegen ten noorden van de sluis van Neerharen.

BN9 bis is een antitankbunker die de sluis moest verdedigen met zijn FRC (Fonderie Royale des Canons) kanon op rolpaard. De BN9 bis beschikte niet over een observatieklok noch over mitrailleurs. Wel waren er 4 granaatwerpgaten en een schijnwerper. Vandaag is deze bunker herbestemd als vleermuizenonderkomen.

• Informatie verkregen van Guy Hoofs, Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken (juli - augustus 2014).
  • JANSSEN E. 2005: De Bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.
  • VERNIER F.2007: Les fortifications belges au 10 mai 1940. La défense du canal Albert et des canaux exterieurs, La Belgique sous les armes 3, Erpe.

Auteurs: Verwinnen, Katrien