Kasteel Byvoet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Byvoet

Beschrijving

Villa uit begin 20ste eeuw gelegen in het gehucht Runkst net buiten het stadscentrum van Hasselt. Rond de villa was een tuin aanwezig, vandaag zijn er nieuwbouw paviljoenen en een bewaarde monumentale rode beuk ten noordwesten achter de villa. Toegang via een (deels nieuw?) ijzeren hekken.

De villa werd kadastraal geregistreerd in 1907 in eigendom van Emile Cruts - Vanbrabant. Ten noorden, achter de villa, was er een langgestrekt smal volume aanwezig (vandaag gesloopt), mogelijk was dit een dienstvleugel met wagenhuis. In 2007 werd de villa herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Hasseltse Huisvestingsmaatschappij.

Eclectische villa op een verhoogde begane grond met cottage-invloeden. Baksteenbouw met een breukstenen plint en twee bouwlagen onder een complex vernieuwd leien dak. Centrale toegangsrisaliet met puntgevel en rechts tegen de gevel torenvolume van twee en halve bouwlaag. De bovenste bouwlaag van het torenvolume is uitgewerkt met pseudovakwerk. Het overkragende dak wordt gedragen door schoorstukken. Bij de renovatie werd het dak volledig vernieuwd, waarbij ook het wolfseinde van het inkomrisaliet en de hoge schoorsteen verdwenen. Ook de ingesnoerde spits van het torenvolume wijzigde. Links van de toegang: ronde erker over twee bouwlagen. Er werd gebruik gemaakt van natuursteen (blauwe hardsteen?) voor omlopende banden en waterlijst, diamantkoppen en de dorpels. Ook witte baksteen verlevendigd de gevel. Gevarieerde muuropeningen waarbij het schrijnwerk overal werd vervangen, deels met referenties naar de oorspronkelijke indelingen. De achtergevel werd grondig gewijzigd met de aanbouw van een nieuw volume.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Hasselt, afdeling VI (Hasselt), 1907/45.

Auteurs: Verwinnen, Katrien