Heilig Huisje

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Rutten
Straat Maasgatstraat
Locatie Maasgatstraat zonder nummer, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2014 (inventarisatie: 29-11-2013 - 30-11-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heilig Huisje

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

18de-eeuwse kapel met een geschiedenis die teruggaat tot de 15de eeuw en gelegen is te midden van de velden op een heuvel met uitzicht over het slagveld van Haspengouw. De kapel wordt vooraan geflankeerd door twee monumentale lindes.

De kapel is vandaag bereikbaar via een holle weg die vertrekt vanop de Luykerweg (aansluitend bij de Dorpsstraat) in Herstappe. Oorspronkelijk liep de weg voorbij de kapel verder in noordwestelijke richting, maar vandaag stopt deze bij de kapel. De kapel ligt nabij de grens met Herstappe, maar is eigendom van de kerkfabriek van Rutten.

De kapel zou gebouwd zijn ter nagedachtenis van de veldslag bij Othée op 23 september 1408. Tijdens deze veldslag sneuvelden duizenden Luikse opstandelingen, die hier in de vallei van de Ezelsbeek door het Bourgondisch leger van Jan zonder Vrees werden verslagen (zie informatiebord). Op Ferrariskaart (1771-1778) weergegeven als "Cappel d’ Herstappe" en op de Vandermaelenkaart (circa 1846-1854) als "Chap. de la Ste. Croix". Op de Atlas der Buurtwegen (1841) weergegeven als "heilig huis chapelle". In de kapel bevindt of bevond zich een gewijde altaarsteen die bij de kruisdagenprocessies werd gebruikt. Bedevaarders bezochten de kapel om bescherming tegen de ziektes van hun vee af te dwingen.

Bak- en kalkzandstenen kapel op een rechthoekige plattegrond onder een overkragend pannen zadeldak. De plint is opgebouwd uit silex. In de puntgevels zitten muurvlechtingen en vooraan een rechthoekige deur (nieuw schrijnwerk) geflankeerd door twee kleine rechthoekige vensteropeningen, alle vervat in een zware Maaskalkstenen omlijsting. Boven de deur zit een verweerde natuurstenen jaarsteen "Anno 17..". Zijgevels met een kleine oculus.

De kapel heeft een eenvoudig bepleisterd interieur met tongewelf. De vloer bestaat uit witte en blauwe natuurstenen tegels. Het altaar is wit bepleisterd/beschilderd en vertoont een cartouche. Boven het altaar hangt een afbeelding van het oorspronkelijk aanwezige beeld van Christus op de koude steen (?).

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Rutten

Rutten (Tongeren)

is gerelateerd aan Twee opgaande kapellinden bij Heilig Huisje

Maasgatstraat zn (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.