erfgoedobject

Heilig Huisje

bouwkundig element
ID
216504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216504

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Huisje
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

18de-eeuwse kapel met een geschiedenis die teruggaat tot de 15de eeuw en gelegen is te midden van de velden op een heuvel met uitzicht over het slagveld van Haspengouw. De kapel wordt vooraan geflankeerd door twee monumentale lindes.

De kapel is vandaag bereikbaar via een holle weg die vertrekt vanop de Luykerweg (aansluitend bij de Dorpsstraat) in Herstappe. Oorspronkelijk liep de weg voorbij de kapel verder in noordwestelijke richting, maar vandaag stopt deze bij de kapel. De kapel ligt nabij de grens met Herstappe, maar is eigendom van de kerkfabriek van Rutten.

De kapel zou gebouwd zijn ter nagedachtenis van de veldslag bij Othée op 23 september 1408. Tijdens deze veldslag sneuvelden duizenden Luikse opstandelingen, die hier in de vallei van de Ezelsbeek door het Bourgondisch leger van Jan zonder Vrees werden verslagen (zie informatiebord). Op Ferrariskaart (1771-1778) weergegeven als "Cappel d’ Herstappe" en op de Vandermaelenkaart (circa 1846-1854) als "Chap. de la Ste. Croix". Op de Atlas der Buurtwegen (1841) weergegeven als "heilig huis chapelle". In de kapel bevindt of bevond zich een gewijde altaarsteen die bij de kruisdagenprocessies werd gebruikt. Bedevaarders bezochten de kapel om bescherming tegen de ziektes van hun vee af te dwingen.

Bak- en kalkzandstenen kapel op een rechthoekige plattegrond onder een overkragend pannen zadeldak. De plint is opgebouwd uit silex. In de puntgevels zitten muurvlechtingen en vooraan een rechthoekige deur (nieuw schrijnwerk) geflankeerd door twee kleine rechthoekige vensteropeningen, alle vervat in een zware Maaskalkstenen omlijsting. Boven de deur zit een verweerde natuurstenen jaarsteen "Anno 17..". Zijgevels met een kleine oculus.

De kapel heeft een eenvoudig bepleisterd interieur met tongewelf. De vloer bestaat uit witte en blauwe natuurstenen tegels. Het altaar is wit bepleisterd/beschilderd en vertoont een cartouche. Boven het altaar hangt een afbeelding van het oorspronkelijk aanwezige beeld van Christus op de koude steen (?).


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Twee opgaande kapellinden bij Heilig Huisje

  • Is deel van
    Rutten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilig Huisje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216504 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.