erfgoedobject

Elekriciteitscabine

bouwkundig element
ID
216506
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216506

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elekriciteitscabine
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalende elektriciteitscabine opgebouwd in een verzorgde baksteenarchitectuur en gelegen in een open landelijke omgeving ten zuidoosten van het dorpscentrum van Remersdaal. De cabine werd opgericht tijdens het interbellum door de "Société Voer – Gulpe", die het elektriciteitsnet toen exploiteerde.

Ten noordwesten van het dorp in Graef staat een identieke cabine, gebouwd begin jaren 1930. Deze torenachtige elektriciteitscabines vindt men ook terug in 's Gravenvoeren, Moelingen en Teuven en zijn beeldbepalend in de streek door hun torenvolume en verzorgde uitwerking in baksteen. Buiten deze bakstenen cabines zijn er in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren nog elektriciteitscabines te vinden die opgetrokken zijn uit natuursteen en meestal eerder dan deze in baksteen in gebruik werden genomen.

Elektriciteitscabine opgetrokken uit contrasterende rode en bruin-grijze baksteen op een rechthoekige plattegrond op een met hardsteen afgelijnde breukstenen plint. De toren is afgedekt met een vernieuwd leien ingesnoerd tentdak. Gevels met korfboogvormige muurnissen met daarboven een geprofileerde kroonlijst met tandfries. De gevelvlakken hierboven worden verdeeld in rechthoekige velden door lijnen in rode baksteen. Rechthoekige deur in de straatgevel met driehoekige hardstenen latei en een rechthoekige muuropening met hardstenen dorpels.


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Elekriciteitscabine [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216506 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.