erfgoedobject

Elektriciteitscabine

bouwkundig element
ID: 216507   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216507

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeldbepalende elektriciteitscabine opgebouwd in een verzorgde baksteenarchitectuur en gelegen ten zuiden van de dorpskern van ’s Gravenvoeren op de kruising met Mennekensput tegen de ommuring van een cottagehuis. De cabine werd opgericht tijdens het interbellum door de "Société Coopérative Intercommunale d’ électricité de Warsage et extensions", die het elektriciteitsnet toen exploiteerde.

Deze torenachtige elektriciteitscabines vindt men ook terug in Moelingen, Remersdaal en Teuven en zijn beeldbepalend in de streek door hun torenvolume en verzorgde uitwerking in baksteen. Deze cabine werd kadastraal geregistreerd in 1927. Buiten deze bakstenen cabines zijn er in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren nog elektriciteitscabines te vinden die opgetrokken zijn uit natuursteen en enkele jaren eerder dan deze in baksteen in gebruik werden genomen.

Elektriciteitscabine opgetrokken uit contrasterende rode en bruin-grijze baksteen op een rechthoekige plattegrond op een met hardsteen afgelijnde breukstenen plint. De toren is afgedekt met een ingesnoerd tentdak, recent bekleed met zinken platen. Gevels met korfboogvormige muurnissen met daarboven een geprofileerde kroonlijst met tandfries. De gevelvlakken hierboven worden verdeeld in rechthoekige velden door lijnen in rode baksteen. Rechthoekige deur in de straatgevel met driehoekige hardstenen latei en een rechthoekige muuropening met hardstenen dorpels.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Voeren, afdeling VI (‘s Gravenvoeren), 1927/9.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Elektriciteitscabine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216507 (Geraadpleegd op 20-02-2020)