erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
216513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216513

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis uit begin 20ste eeuw gelegen tegenover het station van Bilzen. De stationsbuurt zal zich ontwikkelen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, waarbij de Stationlaan als verbinding tussen het station en het centrum bebouwd werd met residentiële en handelspanden.

Het burgerhuis is gedateerd via een jaarsteen "1903" in het risaliet en in de rechtse travee gesigneerd "J. Pontur/ bouwkundige/ aannemer/ Bilsen". Het pand werd in 1904 kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale" van een voormalig weeggebouw en magazijn naar een huis in eigendom van handelsreiziger Jan Ghijsen.

Onderkelderd bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De linkse travee is een als toren uitgewerkt risaliet onder een schilddak bekroond met een borstwering en een windwijzer met de initialen "J G" (verwijzend naar Jan Ghijsen). Twee oeils-de-boeuf in het dak, boven het risaliet een dakvenster met fronton en voluten. Er werd veelvuldig gebruik gemaakt van Maaskalksteen (of blauwe hardsteen?) voor onder andere de geblokte pilasters, de waterlijsten, de omlijstingen en de consoles van de fries. Gevarieerde muuropeningen, op de verdieping van het risaliet met gebroken fronton en jaarsteen. In de centrale travee op de verdieping twee omlijstingen van blinde muuropeningen in een combinatie van witte steen en Maaskalksteen. Het schrijnwerk is deels bewaard. In de rechtse travee poort onder ijzeren I-latei en met bovenlicht.

  • Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1904/37.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216513 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.