Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Woonhuis van een in 1871 geregistreerde U-vormige hoeve in eigendom van Jan-Andréas Vanemelen, landbouwer. Eind jaren 1960 werd het deel links naast het woonhuis gesloopt en vervangen door een nieuw woonhuis.

Woonhuis op een licht verhoogde begane grond van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechthoekige beluikte muuropeningen, op de begane grond met hardstenen dorpels en op de verdieping met houten lateien. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Evenwijdig met het woonhuis eenvoudig dienstgebouw (langsschuur?) met recentere uitbreiding.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Aarschot, afdeling VI (Gelrode), 1871/4.

Auteurs : Verwinnen, Katrien