erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 216521   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216521

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Begin 20ste-eeuwse, vrijstaande burgerwoning langs de Stationlaan. De oorspronkelijke voortuin is verdwenen. De woning werd op het kadaster als nieuwbouw geregistreerd in 1912 als eigendom van fruithandelaar Albracht Brouwers – Smeets.

Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd mansardedak. Op een oude prentkaart is te zien dat er in het dak oorspronkelijk drie dakvensters waren waarbij deze boven het centrale risaliet rijker was uitgewerkt. De plint is opgebouwd uit breuksteen en blauwe hardsteen. De woning heeft een geprofileerde houten kroonlijst op klossen en getoogde muuropeningen (deels bewaard schrijnwerk) met hardstenen sluitstenen, neuten en hoekstenen. De hardstenen lekdrempels lopen door als kordon over de gevel. In het centrale risaliet is er een balkon op de verdieping met een ijzeren balustrade.

  • Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1909/12.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216521 (Geraadpleegd op 07-06-2020)