Hoeve van 1814

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Borlo
Straat Bergstraat
Locatie Bergstraat 4, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve van 1814

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoevetje uit het eerste kwart van de 19de eeuw met gebouwen in U-vorm gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf; aan de straatzijde gedeeltelijk afgesloten met recent hermetseld bakstenen muurtje.

Boerenhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); opgetrokken uit baksteen met gebruik van kalksteen voor de rechthoekige deur- en vensteropeningen; spaarvelden in de eerste en derde travee, afgewerkt met dubbele muizentandfries. Zijgevel van twee traveeën, twee en een halve verdieping hoog, met halfronde zoldervensters.

Ten noorden van het erf, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondbooginrijpoort, waarboven kruis van gesinterde baksteen en in gesmeed ijzer het jaartal 1814. Recent volledig verbouwde stallingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Borlo

Borlo (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.