erfgoedobject

Herberg Schipke

bouwkundig element
ID
216560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216560

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Schipke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Schipke
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige herberg "Schipke" heropgebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog, gelegen bij een brug over de Laak. De tuin wordt ten oosten begrensd door haagbeuken.

Op het primitief kadaster werd het "Schippeken hof Fme" al aangeduid, als een hoeve annex herberg. Op deze locatie waar men de Laak kon oversteken liep de enige baan die Tremelo met Werchter verbond tot midden 19de eeuw. De huidige brug (recent gerenoveerd) over de Laak kwam er pas in de tweede helft van de 19de eeuw. In 1916 werd er voor de herberg een 'gehele herbouwing van puinen' geregistreerd op het kadaster. Waarschijnlijk werd het gebouw verwoest tijdens de oorlog in 1914 bij de gevechten in en rond Werchter.

Eenvoudig witgeschilderd bakstenen gebouw op een L-vormige plattegrond. Het woonhuis ten zuiden langs de weg bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Rechthoekige (oorspronkelijke beluikte) muuropeningen op de begane grond onder ijzeren I-lateien en met hardstenen lekdrempels. In de meest linkse travee is een opkamer aanwezig. Gecementeerde en geschilderde plint. Rechts aanbouw onder lessenaarsdak. Eveneens eenvoudige haakse vleugel, waarschijnlijk met gewijzigde muuropeningen. Het geheel werd recent gerenoveerd en kreeg nieuw schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Rotselaar, afdeling II (Werchter), 1916/23.
  • VANDENBERGHE M (ed.) 2007: De Laakvallei in historisch perspectief: spiegel voor de toekomst. Klein historisch Laakwoordenboek, Laakwerkgroep van Natuurpunt, Houwaart, 54-55.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Schipke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Rotselaar

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.