erfgoedobject

Hoekhuis ontworpen door P. Buyck

bouwkundig element
ID
216566
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216566

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in baksteenarchitectuur volgens een bouwaanvraag van 1906 opgericht naar ontwerp van architect Prosper Buyck in opdracht van mevrouw J. Minnaert. Tegelijkertijd opgericht met het aanpalende hoekhuis Muinklaan nummer 15.

Hoekhuis met twee traveeën in de Hertstraat, een afgekante hoektravee en twee traveeën in de Arendstraat, drie bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de Hertstraat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten gekorniste kroonlijst op klossen. Parement met metselwerk van grijze en gele baksteen in staand verband, gecombineerd met pleisterwerk in boogvelden en als gevelbeëindiging, en met blauwe hardsteen voor de vensterdorpels, hoekstenen en de plint. Gelijkvloerse en tweede verdieping met rechthoekige muuropeningen onder respectievelijk I-balken en houten lateien, op de gelijkvloerse verdieping met steekboogvormig boogveld. Steekboogvormige vensteropeningen op de eerste verdieping. Blinde vensters in de hoektravee en de aanpalende travee aan de Arendstraat. Alle vensteropeningen met aangepast houten schrijnwerk. Twee toegangen, namelijk één tot de winkel in de hoektravee, en een tweede in de uiterst rechtse travee aan de zijde van de Arendstraat, waarbij de houten vleugeldeur met vast bovenlicht bewaard is.

Het grondplan omvat, volgens het bouwplan, een winkel in de hoektravee en de twee aangrenzende traveeën. Deze winkelruimte wordt aan de zijde van de Hertstraat geflankeerd door de keuken, en aan de Arendstraat door de vestibule met het trappenhuis, leidend tot een klein koertje.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12,1906/C/19.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara, Verhelst, Julie
Datum  : 2014


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis ontworpen door P. Buyck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216566 (Geraadpleegd op 16-05-2021)