Hoekhuis van 1906

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1906

Beschrijving

Hoekhuis volgens bouwaanvraag van 1906 opgericht in opdracht van bouwheer A. De Lathouwer, gelijktijdig en als eenheidsbebouwing met het aanpalende rijhuis in de Hertstraat (nummer 76) ontworpen. Hoekhuis van in totaal zes traveeën, drie aan de zijde van de Hertstraat, één afgekante hoektravee en twee traveeën aan de zijde van de François Benardstraat, drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de Hertstraat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Bepleisterde en geschilderde gevel met imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping en ter afwerking van de hoektravee, op een plint in blauwe hardsteen. De gevel wordt horizontaal geleed door middel van banden en kordonlijsten, en decoratief verlevendigd met geometrische motieven en panelen in de borstwering van de vensters. Hoektravee geaccentueerd op de eerste verdieping door een balkon op voluutvormige consoles met sierlijk ijzeren gebuikt hekwerk. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en rolluiken op de gelijkvloerse verdieping. De bovenvensters met T-ramen zijn gevat in een geriemde omlijsting met een versierde diamantkop als sluitsteen; vensters op de bovenverdieping van de hoektravee in een omlijsting met oren met een decoratief uitgewerkte sluitsteen. Bewaarde houten , rechthoekige deur met bovenlicht in de uiterst rechtse travee aan de zijde van de Hertstraat, voorzien van een glazen paneel en een ijzeren deurrooster met spiraalmotief. Dichtgemaakte deuropening op de hoek. Rechts van beide deuropeningen is een voetschraper ingewerkt in de plint.

De plattegrond is volgens de bouwaanvraag opgebouwd volgens een traditioneel schema voor een hoekhuis waarbij er zich op de gelijkvloerse verdieping een herberg bevond in de hoektravee, aan beide zijden geflankeerd een kamer met centraal een trappenhuis dat ook bereikbaar is via de toegang aan de Hertstraat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/C/23.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara