erfgoedobject

Gekoppelde rijhuizen ontworpen door E. Hoebeke

bouwkundig element
ID
216576
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216576

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee burgerhuizen in een gelijkaardige stijl ontworpen door architect Emiel Hoebeke in 1929, respectievelijk in opdracht van J. Wari en J. Marissael. Enkelhuizen met twee bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel beëindigd door een aangepaste kroonlijst. Parement van rode baksteen in kruisverband met verspringende gevelvlakken, verlevendigd met decoratief metselwerk, betonnen banden en kunststeen voor de dorpels en plint. Bakstenen gevels met art-decovormentaal omwille van het kubistisch spel van horizontale en verticale lijnen van gemarkeerde lijsten en dorpels in contrasterende materialen. Een decoratief effect wordt ook verkregen door het siermetselwerk van uitspringende bakstenen banden (nummer 27) of gecementeerde muurvlakken (nummer 29). Asymmetrische gevelopbouw met centraal op de eerste verdieping een erker, respectievelijk een vlakke, rechte erker en een driezijdige erker. De erker van nummer 27 bewaart het origineel houten schrijnwerk met glas-in-loodinvulling met gestructureerd, gekleurd glas en figuratieve voorstellingen. Het overige schrijnwerk werd vernieuwd, met uitzondering van de rechthoekige, houten toegangsdeuren. Links naast de deuropening van nummer 29 bevindt zich een aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond van beide woningen ontvouwt, volgens de bouwplannen, het traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij de inkom en gang links geflankeerd worden door een voorplaats. Bij nummer 27 bevindt zich aansluitende het trappenhuis, met daarachter de keuken en aan de zijde van de koer in een achterbouw een washuis met toilet. Bij nummer 29 bevindt het trappenhuis zich in het verlengde van de gang, geflankeerd door een eetplaats aansluitend bij de voorplaats. In een achterbouw zijn de keuken, een washuis en toilet gesitueerd. Op de eerste verdieping zijn telkens drie slaapkamers gelegen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere gebouwen, G12, 1929/H/42 en 1929/H/31.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gekoppelde rijhuizen ontworpen door E. Hoebeke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216576 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.