Appartementsgebouw ontworpen door E. De Nil

Beschrijving

Flatgebouw met drie appartementen volgens bouwaanvraag van 1935 opgericht in opdracht van Gustaaf De Paepe naar ontwerp van architect Emile De Nil. Het appartementsgebouw werd in 1965 verbouwd door De Nil, waarbij de appartementen inwendig werden aangepast en de gestapelde erker links werd vervangen door balkonvensters.

Gebouw met ongelijke twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Parement van gele baksteen in halfsteensverband met horizontaliserend voegwerk, rode baksteen voor de hoge plint, bepleisterde vlakken, beton, en blauwe hardsteen voor de plint en dorpels. Smallere linker travee met inkomportaal en erboven verticaal gekoppelde hoge rechthoekige vensters met metalen hekwerk als borstwering. Rechter travee met rechthoekige garagepoort op de begane grond en brede rechthoekige vensters, gevat tussen verspringende gevelvlakken, en links geflankeerd door vlakke gepleisterde panelen. Het origineel schrijnwerk bleef niet bewaard. Deuropening met afgeronde dagkanten en hooggeplaatste zijlichten in houten schrijnwerk met gestructureerd glas in lood. De deur en garagepoort zijn vervangen.

Het pand omvat volgens het oorspronkelijke bouwplan drie identieke woongelegenheden op de bovenverdiepingen, meer bepaald bestaand uit een slaapkamer met links een boudoir, en daarachter de woonplaats met terras aan de achterzijde. In 1965 werd de indeling van de appartementen aangepast en werd de living aan de straatzijde gesitueerd. Het trappenhuis met vestibule, centraal in de linkertravee gesitueerd, staat in verbinding met de woonplaats, een toilet en een keuken achteraan met bijhorende afwasruimte en bergplaats. De begane grond doet dienst als functionele sokkel met garage, bergplaats en kolen- en voorraadkelders.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/H/10 en 1965/H/10.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara