Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Borlo
Straat Dorpsplein
Locatie Dorpsplein 5, Gingelom (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen gebouwen met verwerking van kalksteen.

Rondbooginrijpoort met vlakke omlijsting en uitspringende sluitstenen, waarboven een klein, rechthoekige venster, opgenomen in een lager dienstgebouw onder pannen zadeldak, rechts van het woonhuis.

Hoekhuis met afgeronde hoektravee (nok loodrecht op de straat). Aan de straatzijde vier traveeën van twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige, oorspronkelijk beluikte vensters met vlakke latei en lekdrempel; laadvenster onder zadeldekje op de zolderverdieping der hoektravee. Aan de erfzijde, vier traveeën met rechthoekige vensters en deur; recent aangebracht raam en deur in de derde en vierde travee van het gelijkvloers.

Tegenover de inrijpoort, ten zuidoosten van het erf, gebouwtje van vier traveeën (twee vensters, deur en poort) onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Tegen de noordoostelijke woonvleugel is een reeks industriële gebouwen (19de eeuw) aangebouwd: voormalige brouwerij. Baksteenbouw, met nog sporen van vroegere vakwerkconstructies: twee bouwlagen onder aanleunende zadeldaken (Vlaamse pannen). Getoogde vensters, doch aan voorzijde twee rechthoekig laaddeuren met hardstenen dorpels; poort met I-balk als latei. Vrijstaande lage vierkante fabrieksschouw. Verankerde gevels, op gepikte plint en met witgekalkte voorgevel.

Van het Dorpsplein afgesloten door gietijzeren hek, en in zijgevel resten nog twee gietijzeren pijpen (vroegere afloop naar de thans overwelfde beek). Installaties geruime tijd uitgebroken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Borlo

Borlo (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.