Teksten van Hoekhuis ontworpen door G. Monnier

Hoekhuis ontworpen door G. Monnier ()

Burgerhuis met voortuin, afgesloten door strak ijzeren hekwerk op een sokkel van blauwe hardsteen, volgens de bouwaanvraag van 1931 opgericht in opdracht van bouwheer Gustaaf De Paepe naar ontwerp van architect Guillaume Monnier.

Onderkelderd hoekhuis grenzend aan de Muinklaan en de Hertstraat met een geaccentueerde hoektravee met vijfzijdige erker die doorloopt over de drie bouwlagen, aan weerszij geflankeerd door een travee, onder plat dak. Parement van rode baksteen in halfsteens verband met uitspringende bakstenen en bepleisterde vensteromlijstingen, op een hardstenen plint. Erker met op elke bouwlaag een rechthoekig vijflicht, met bepleisterde tussenstijlen uitgewerkt als zuilen of pijlers met een verschillend kapiteel per bouwlaag en op de tweede verdieping afgesloten met laag ijzeren hekwerk. Flankerende traveeën met rechthoekige vensteropeningen op betonnen lekdorpels, in de deurtravee aan de Muinklaan voorzien van zijlichten. Bewaard glas-in-loodraam in het venster op de eerste verdieping van de deurtravee. Het origineel schrijnwerk bleef niet bewaard. Rechthoekige verdiepte deuropening met getrapte dagkanten waarin de oorspronkelijke houten deur bewaard gebleven is, met erboven een drieledig bovenlicht.

Sluitingsmuur aan de Hertstraat, met rechthoekige muuropeningen, vandaag ingevuld met glasstenen. Volgens bouwplan bevond zich in de eerste travee van deze muur een rechthoekige garagepoort. De achterzijde van de woning werd aangepast.

De plattegrond is volgens de bouwplannen ingedeeld volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij op de gelijkvloerse verdieping een rookplaats, eetplaats en veranda geflankeerd worden door een inkompartij en trappenhuis met vervolgens de eetplaats en keuken naast de tuin. Op de verdiepingen bevinden zich de slaapkamers, een bureau en een badkamer. Op het einde van de tuin bevond zich volgens het bouwplan een garage met toegang via de Hertstraat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1931/M/35.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs:  Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara

Ensemble van burgerhuizen ()

Nummers 17 tot 45. Ensemble van burgerhuizen aansluitend bij de strengere baksteenarchitectuur uit de dertiger jaren gekenmerkt door de ideeën der nieuwe zakelijkheid. Nummer 25 vermeldt: 1935 arch. Ch. Hoge. Ingepast in het reeds bestaande straatbeeld door het aanhoudend gebruik van voortuintjes met ijzeren tuinhek en van uitspringende travee of bovenverdieping. Hoekhuizen nummer 17 en nummer 45, met typerende afgeronde hoektravee, uit dertiger en veertiger jaren; nummer 45 interessant voorbeeld van de Zakelijke Stijl van architect G. Bontinck, in de plint gedateerd 1932.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke