erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door A. Liebert

bouwkundig element
ID
216590
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216590

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis met voortuin, afgebakend door ijzeren hekwerk met geometrische motieven op een hardstenen sokkel, volgens de bouwaanvraag van 1929 opgericht in opdracht van professor Victor Willem naar ontwerp van architect Armand Liebert.

Gedeeltelijk onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel wordt gekenmerkt door licht uitspringende gevelvlakken, en wordt beëindigd met een getrapte bekroning. Parement van gele baksteen in decoratief verband en blauwe hardsteen voor dorpels en toegangstreden. De pui wordt afgelijnd door een gevelband ter hoogte van de lateien. Rechter venstertravee met vijfzijdige erker die doorloopt over de gelijkvloerse en eerste verdieping. Voor de erker zijn vaste bloembakken, uitgevoerd in granito, bewaard. Linker deurtravee met een lage driezijdige erker boven de rechthoekige, verdiepte deuropening met bewaarde houten deur en bovenlicht met glas-in-loodinvulling. Tweede verdieping met vier rechthoekige vensteropeningen. Overal bleef het oorspronkelijke schrijnwerk bewaard, met glas in lood in de bovenlichten van de vensters in de erker. Links van de deur bevindt zich de oorspronkelijke brievenbus en een aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond is volgens de bouwaanvraag ingedeeld volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een opeenvolging van leefkamers geflankeerd wordt door een inkompartij en trappenhuis, met achteraan de keuken.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/M/66.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis ontworpen door A. Liebert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216590 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.