Burgerhuis ontworpen door C. Hoge

Beschrijving

Het burgerhuis in neotraditionalistische stijl is een kenmerkend ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge, zie ook signatuur links naast de erker 'Ch. Hoge/ Arch. Gand/1935'. Het huis werd gebouwd in opdracht van Cesar Van Parijs. De voortuinstrook wordt aan de rechterzijde ingenomen door een oprit tot de halfondergrondse garage, en aan de linkerzijde door een arduinen trap tot de hoger gelegen voordeur. Aan de straatzijde en aan de kant van de oprit wordt de toegang afgesloten met deels bewaard ijzeren hekwerk op een arduinen sokkel, eveneens naar ontwerp van Hoge.

Enkelhuis van drie bouwlagen boven een halfondergrondse garage onder een zadeldak (leipannen). Bepleisterde en geschilderde gevel, gecombineerd met blauwe hardsteen voor de lekdorpels en souterrain, bekroond door een hoge puntgeveltop met geprofileerde houten daklijsten. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een gevelbrede rechthoekige erker op consoles, onder een decoratieve houten kroonlijst en leien dakje. De erker wordt doorbroken door een drielicht met een centraal deurvenster, afgesloten met ijzeren hekwerk. Rechthoekige vensters met gesculpteerd houtsnijwerk, in de bovendorpel van het tweelicht van de tweede verdieping met de vermelding 'Anno 1935'. De rechthoekige deuropening met afgeschuinde dagkanten, voorzien van een eenvoudige omlijsting, bewaart de oorspronkelijke houten vleugeldeur met invulling van glas, ijzeren deurroosters en een brievenbus in de linkervleugel. Bewaarde rechthoekige, houten garagepoort opgebouwd uit drie delen met glasinvulling en deurrooster in de bovenste panelen.

De plattegrond omvat volgens het bouwplan op de verhoogde begane grond de inkom, de vestiaire en de keuken met secundair trappenhuis, rechts geflankeerd door een bureau, de hal met de hoofdtrap en de eetkamer aan de tuinzijde. De living bevindt zich op de eerste verdieping aan de straatzijde. Daarachter zijn de badkamer, kleedkamer en twee slaapkamers gesitueerd. De secundaire trap leidt tot de drie slaapkamers op de tweede verdieping. In het souterrain bevinden zich de garage en de kelders voor de verwarming, wijn en voorraad.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/M/7.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara