Teksten van Burgerhuis ontworpen door C. Hoge

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216591

Burgerhuis ontworpen door C. Hoge ()

Het burgerhuis in neotraditionalistische stijl is een kenmerkend ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge, zie ook signatuur links naast de erker 'Ch. Hoge/ Arch. Gand/1935'. Het huis werd gebouwd in opdracht van Cesar Van Parijs. De voortuinstrook wordt aan de rechterzijde ingenomen door een oprit tot de halfondergrondse garage, en aan de linkerzijde door een arduinen trap tot de hoger gelegen voordeur. Aan de straatzijde en aan de kant van de oprit wordt de toegang afgesloten met deels bewaard ijzeren hekwerk op een arduinen sokkel, eveneens naar ontwerp van Hoge.

Enkelhuis van drie bouwlagen boven een halfondergrondse garage onder een zadeldak (leipannen). Bepleisterde en geschilderde gevel, gecombineerd met blauwe hardsteen voor de lekdorpels en souterrain, bekroond door een hoge puntgeveltop met geprofileerde houten daklijsten. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een gevelbrede rechthoekige erker op consoles, onder een decoratieve houten kroonlijst en leien dakje. De erker wordt doorbroken door een drielicht met een centraal deurvenster, afgesloten met ijzeren hekwerk. Rechthoekige vensters met gesculpteerd houtsnijwerk, in de bovendorpel van het tweelicht van de tweede verdieping met de vermelding 'Anno 1935'. De rechthoekige deuropening met afgeschuinde dagkanten, voorzien van een eenvoudige omlijsting, bewaart de oorspronkelijke houten vleugeldeur met invulling van glas, ijzeren deurroosters en een brievenbus in de linkervleugel. Bewaarde rechthoekige, houten garagepoort opgebouwd uit drie delen met glasinvulling en deurrooster in de bovenste panelen.

De plattegrond omvat volgens het bouwplan op de verhoogde begane grond de inkom, de vestiaire en de keuken met secundair trappenhuis, rechts geflankeerd door een bureau, de hal met de hoofdtrap en de eetkamer aan de tuinzijde. De living bevindt zich op de eerste verdieping aan de straatzijde. Daarachter zijn de badkamer, kleedkamer en twee slaapkamers gesitueerd. De secundaire trap leidt tot de drie slaapkamers op de tweede verdieping. In het souterrain bevinden zich de garage en de kelders voor de verwarming, wijn en voorraad.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/M/7.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs:  Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Depuydt K. & Lanclus K. & Rogiest T. 2014: Burgerhuis ontworpen door C. Hoge [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163927 (geraadpleegd op ).


Ensemble van burgerhuizen ()

Nummer 17 tot 45. Ensemble van burgerhuizen aansluitend bij de strengere baksteenarchitectuur uit de dertiger jaren gekenmerkt door de ideeën der "nieuwe zakelijkheid". Nummer 25 vermeldt: 1935 arch. Ch. Hoge. Ingepast in het reeds bestaande straatbeeld door het aanhoudend gebruik van voortuintjes met ijzeren tuinhek en van uitspringende travee of bovenverdieping. Hoekhuizen nummer 17 en nummer 45, met typerende afgeronde hoektravee, uit dertiger en veertiger jaren; nummer 45 interessant voorbeeld van de Zakelijke Stijl van architect G. Bontinck, in de plint gedateerd 1932.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. & Verbeeck M. 1979: Burgerhuis ontworpen door C. Hoge [online], https://id.erfgoed.net/teksten/160680 (geraadpleegd op ).