Teksten van Burgerhuis ontworpen door F. Meirlé en R. Scherpereel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216593

Burgerhuis ontworpen door F. Meirlé en R. Scherpereel ()

Modernistisch burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door vernieuwd, ijzeren hekwerk, gevat tussen geometrisch vormgegeven pijlers, volgens een bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van bouwheer Ernest Suys naar ontwerp van architecten Frans Meirlé en R. Scherpereel.

Deels onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met een decoratief parement van rode en gele baksteen in halfsteensverband met Dudokvoegen op een lage plint van blauwe hardsteen. Geaccentueerde, licht hoger oplopende linker venstertravee met rechthoekige erker die doorloopt over de eerste en tweede verdieping, steunend op twee geometrisch vormgegeven, bepleisterde en geschilderde consoles. Rechthoekige vensteropeningen met brede, bepleisterde en geschilderde lateien en hardstenen onderdorpels, deels ingevuld met het bewaarde houten schrijnwerk. Rechthoekige deuropening in de rechtertravee met bepleisterde en geschilderde vlakke omlijsting. De oorspronkelijke rechthoekige, houten vleugeldeur met invulling met glas en geometrische ijzeren deurroosters bleef bewaard.

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich volgens de bouwplannen een doorrit naar de achterliggende garage aan de rechterkant en een bureel en trappenhuis aan de linkerkant. Achter de trappenhal zijn functionele ruimtes voor kolen, voorraad en verwarming gesitueerd, als ook een trap naar de wijnkelder. De eerste verdieping omvat de eetplaats aan de straatzijde met aansluitend salon en achteraan de keuken met wasplaats, geflankeerd door de veranda. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/M/16.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs:  Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Depuydt K. & Lanclus K. & Rogiest T. 2014: Burgerhuis ontworpen door F. Meirlé en R. Scherpereel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163938 (geraadpleegd op ).


Ensemble van burgerhuizen ()

Nummers 17 tot 45. Ensemble van burgerhuizen aansluitend bij de strengere baksteenarchitectuur uit de dertiger jaren gekenmerkt door de ideeën der "nieuwe zakelijkheid". Nummer 25 vermeldt: 1935 arch. Ch. Hoge. Ingepast in het reeds bestaande straatbeeld door het aanhoudend gebruik van voortuintjes met ijzeren tuinhek en van uitspringende travee of bovenverdieping. Hoekhuizen nummer 17 en nummer 45, met typerende afgeronde hoektravee, uit dertiger en veertiger jaren; nummer 45 interessant voorbeeld van de Zakelijke Stijl van architect G. Bontinck, in de plint gedateerd 1932.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. & Verbeeck M. 1979: Burgerhuis ontworpen door F. Meirlé en R. Scherpereel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/160678 (geraadpleegd op ).