Burgerhuis ontworpen door L. De Keyser

Beschrijving

Burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door decoratief, ijzeren hekwerk op een sokkel van blauwe hardsteen en gevat tussen bakstenen pijlers met hardstenen dekstenen, volgens bouwaanvraag van 1929 opgericht in opdracht van bouwheer A. Delahaye naar ontwerp van architect Leon De Keyser.

Onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Parement van gele en rode baksteen in kruisverband op een hardstenen plint. De gevel wordt verlevendigd door decoratieve gecementeerde vlakken en banden in art deco, onder meer als puilijst en aan weerszij van de gevelband onder de kroonlijst afgewerkt met zwarte en blauwe vierkante tegeltjes met driehoekmotief. Driezijdige bakstenen erker op de eerste verdieping, rustend op een gecementeerde console, en bekroond met een balkon afgesloten met decoratief ijzeren hekwerk en toegankelijk via een deurvenster op de derde verdieping. De gelijkvloerse en tweede verdieping zijn doorbroken met mijterboogvormige vensteropeningen met lateien van bakstenen rollagen en cementering, de eerste verdieping met rechthoekige vensteropeningen met brede, gecementeerde lateien en decoratief gecementeerde penanten in de erker, allen met arduinen lekdorpels . Bewaard schrijnwerk met typerende roedeverdeling en glas-in-loodinvulling in de bovenlichten. De mijtervormige deuropening rechts, met getrapte dagkanten en vlakke omlijsting van bakstenen rollagen en cementering bewaart de oorspronkelijke houten deur met invulling van glas en een ijzeren deurrooster.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een salon en aansluitende eetplaats geflankeerd worden door een inkompartij en trappenhuis. Aansluitend bevinden zich de keuken met schotelhuis en het washuis naast de tuin. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een naaikamer en een badkamer. Nog twee kamers zijn gesitueerd op de tweede verdieping.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/M/56.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara