Hoekhuis In den Arend

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis In den Arend

Beschrijving

Voormalige herberg (nu Oude Vlaamse Galerij, zie ook Kerkstraat nummer 1) van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag, gedateerd "1847" en "1910".

Combinatie van bakstenen top- en lijstgevels verlevendigd met constructieve en decoratieve onderdelen van natuursteen, een risalietvormende deurtravee en uitgemetselde sierlijsten. Verschillend gevormde muuropeningen, onder meer korfboogvormige puivensters.

Afgeschuinde hoekpenant met kruisbeeld onder leien afdakje en smeedijzeren lichtarm met lantaarn; het oude, gepolychromeerde beeld werd in 1983 gerestaureerd door L. Van Esbroeck en vervangen door een kopie; het originele hangt in de raadzaal van het gemeentehuis.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Sint-Amands, schetsen, 1910/13.
  • HERTSENS Y., Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 1987, p. 243.