Twee burgerhuizen ontworpen door L. Cleppe

Beschrijving

Twee burgerhuizen in eenheidsarchitectuur met repeterend schema volgens de bouwaanvragen van 1914 opgericht naar ontwerp van architect L. Cleppe, respectievelijk in opdracht van broers Jules en Emile Tytgat. De rijhuizen zijn voorzien van een verharde voortuin, waarbij het afsluitende hekwerk niet bewaard is.

Onderkelderde enkelhuizen van telkens twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat), nummer 4 met houten dakkapel. De lijstgevels worden beëindigd door een doorlopend fries met vierkante panelen, onder een geprofileerde houten kroonlijst op klossen en een korbeel aan weerszijden. Doorlopend parement van witte geglazuurde baksteen in staand verband, op de erkers verlevendigd met blauwgrijze baksteen, gecombineerd met een zandstenen plint en blauwe hardsteen voor de doorlopende geprofileerde puilijst, dorpels en lateien. Vier keldergaten afgesloten met diefijzers, doorbreken de plint. Geaccentueerde rechter venstertravee met een driezijdige, erkervormige uitbouw die doorloopt over de gelijkvloerse en eerste verdieping, met erboven een balkon met ijzeren hekwerk, toegankelijk via een drieledig venster met centraal deurvenster. Rechthoekige vensteropeningen, waarbij enkel nummer 4 het originele houten schrijnwerk bewaart. Deuropening onder schouderboogvormige latei in blauwe hardsteen waarin de oorspronkelijke, rechthoekige houten vleugeldeur met invulling met glas en ijzeren deurroosters bewaard gebleven is. Het bovenlicht van de toegang is bij nummer 4 ingevuld met een decoratief glas-in-loodraam.

De plattegrond van beide woningen is identiek en is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een salon, eetplaats en veranda geflankeerd worden door een gang en trappenhuis. Aansluitend op de circulatie-as bevinden zich een keuken met schotelhuis en washuis naast de buitenruimte.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1914/A/21 en 1914/A/22.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara