Burgerhuis ontworpen door F. Langeraert

Beschrijving

Burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door een strak ijzeren hek met vernieuwd toegangspoortje op een geprofileerde hardstenen sokkel, volgens de bouwaanvraag van 1913 opgericht naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde voor zijn echtgenote mevrouw Augusta Langeraert – Van de Voorde. De gevel is gesigneerd rechts in de puilijst met "F.J. Langeraert / architecte 1913". Muinklaan 8 en Muinklaan 12, werden in hetzelfde jaar door dezelfde architect ontworpen.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien, nok evenwijdig met de straat). Boven de linkertravee bevindt zich een sierlijk vormgegeven dakkapel met zware vleugelstukken, bepleisterd met imitatievoegen, onder een geprofileerde kroonlijst en tandlijst; rechts geflankeerd door een kleine dakkapel. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde, verkropte houten kroonlijst met klossen en tandlijst. Onder de kroonlijst loopt een fries met putti met guirlandes en vazen in laagreliëf. Parement van witte geglazuurde baksteen, horizontaal geleed met kunststenen cordons en doorgetrokken lekdorpels. Geaccentueerde linker venstertravee met een afgeronde uitbouw die over de drie bouwlagen doorloopt. De venstertravee wordt op elke verdieping doorbroken door drielichten met kalkstenen deelzuiltjes. Op de eerste en tweede verdieping reliëfpanelen op de borstweringen met voorstelling van een vrouwenhoofd, putti, vazen en florale motieven. Het origineel schrijnwerk bleef in alle muuropeningen bewaard, meer bepaald met typerende bovenlichten, op de begane grond met decoratief glas in lood en op de bovenverdiepingen met houten roeden en gekleurd structuurglas. Rechthoekige deuropening waarin de oorspronkelijke vleugeldeur met invulling van glas in lood en bewaarde ijzeren deurroosters. Gelijkaardige, enkele toegangsdeur centraal in de linker travee.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/25.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara