Appartementsgebouw ontworpen door Jules Lippens

Beschrijving

Onderkelderd appartementsgebouw van vier traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1949 naar ontwerp van architect Jules Lippens (zie gevelopschrift links boven op de pui 'de architekt/Lippens Jules') in opdracht van Maurice Joncheere.

De lijstgevel wordt deels afgeboord met een afgeronde, vermoedelijk betonnen dakoverstek. Het parement is volgens het bouwplan opgebouwd uit geel-blonde Belvédère baksteen in halfsteensverband met verdiepte lintvoegen, op een contrasterende pui van witte natuursteen. Vandaag is de pui tot de onderdorpels van de eerste verdieping geschilderd. De balkvormige uitbouw van de linkerpenant en de doorlopende rechtertravee met oplopende hoekpenant boven de kroonlijst doorbreken de horizontale geleding van de gevel die wordt benadrukt door de rechthoekige, brede vensterregisters, op de tweede en derde bouwlaag in het gevelvlak gelegen, voorzien van doorlopende onderdorpels van zwarte keramische tegeltjes. De vensters bewaren het oorspronkelijke houten schrijnwerk, waarbij de uiterste vensters op de eerste en tweede verdieping lager uitgewerkt zijn en afgesloten worden door een ijzeren hekwerk. De inspringende muuropeningen worden op de begane grond gemarkeerd door uitspringende banden als omlijsting en op de vierde bouwlaag door een doorlopende, uitkragende, vermoedelijk betonnen bovendorpel. Opvallende, centraal gelegen en benadrukte toegangspartij met een rechthoekige, dieperliggende deuropening, toegankelijk via drie arduinen treden. De deuropening is volgens plan voorzien van een brede omlijsting uit witte steen met afgeschuinde dagkanten. Bewaarde, fraai uitgewerkte en zwartgeschilderde metalen deur met glaspartij en geometrisch deurrooster. Links en rechts van de deuropening is er telkens een rechthoekig zijlicht met bewaard metalen schrijnwerk en rooster. Rechts van de deur is er een aansluiting voor een buitenkraantje.

Flatgebouw met in totaal acht appartementen waarbij telkens twee appartementen per verdieping in spiegelschema geordend zijn. De centraal gelegen trappenhal geeft toegang tot beide appartementen. Een appartement bestaat telkens uit een living en een keuken aan de straatzijde met vervolgens drie slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1949/V/17.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Marilys Versele, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn