erfgoedobject

Huis De Kleine Kraan

bouwkundig element
ID
216626
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216626

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Kleine Kraan
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1841 liet eigenaar Breugelmans een '1668' gedateerde woning verbouwen tot het huidige bouwvolume naar ontwerp van aannemer J. Van Horenbeeck. De topgevel met rolwerk werd omgevormd tot lijstgevel en de begane grond (een doorgang naar de afspanning "De Craene" op de Grote Markt?) werd verbouwd tot een winkelpui. Vermoedelijk pas in het laatste kwart van de 19de eeuw kreeg het huis haar huidige neoclassicistische uitzicht. De bouwaanvraag voor die gevelaanpassing is niet teruggevonden.

Bepleisterde en grijsgeschilderde lijstgevel, verticaal en horizontaal gemarkeerd door een middenrisaliet met geblokte muurpenanten en tot kordons verbonden lekdrempels. Middentravee voorts geaccentueerd door middel van entablementen op consoles boven de vensters. Rechthoekige bovenvensters in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen tussen festoen. De vensterdorpels van de derde bouwlaag zijn verder uitgewerkt met panelen met maskerkopjes en met dropmotief. Houten T-ramen met rondstaafprofielen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Vernieuwde gevelbekroning met rechts omlopende houten bakgoot. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 3/p. 8.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1841/5.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001003167.

Bron     : -
Auteurs :  Wouters, Annelies
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Kleine Kraan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216626 (Geraadpleegd op )