Huis De kleine Maegt van Mechelen

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), waarvan de steile helling wijst op een oudere kern, gelegen in het begin van de Bruul en in het gezichtsveld van de Grote Markt. In 1840 diende bouwheer G. Claes een bouwaanvraag in naar ontwerp van Ch. De Bruycker (kapper) voor de vervanging van een traditionele gevel door een sobere lijstgevel met verkleinende gevelordonnantie.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van hardstenen lekdorpels. Winkelpui in de loop van de 19de en 20ste eeuw meermaals verbouwd, begin jaren 1970 sterk gewijzigd ter hoogte van de twee onderste bouwlagen.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 3/p. 1-2.
  • Stadsarchief Mechelen en Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1840/0095; 1971/0129.