Huis de Trouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis de Trouw

Beschrijving

Burgerhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak, gerealiseerd volgens een bouwaanvraag uit 1888 door aannemer A. Van Rompay voor weduwe Carin.

Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel met uitgewerkte ordonnantie, verticaal gemarkeerd door een geaccentueerd middenrisaliet met geblokte muurpenanten, balkon met balkonvenster onder entablement op consoles ter hoogte van de tweede verdieping.

Rechthoekige bovenvensters in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen tussen festoen en met vensterdorpels op consoles. Houten T-ramen met rondstaafprofielen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Eerste verdieping met gevelbreed balkon op consoles, klossen en tandlijst en met sierlijke ijzeren leuning. Dichtgemetselde vensters ter hoogte van de 3de verdieping.

Gevelaflijning met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 1/p. 78.